Sinds 2022 zijn er in diverse regio’s pilots opgezet waarin mbo-studenten via het mbo-keuzedeel Voorbereiding Pabo een alternatief wordt geboden voor de landelijke toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek. Ook in het Noorden zijn we gestart met pilots in Groningen, Leeuwarden en Emmen. De landelijke projectorganisatie ‘Voorbereiding Pabo’ onder de vlag van de MBO Raad zorgt voor de kaders en coördineert de afstemming en kennisdeling tussen de deelnemende regio’s.

Groningen

Aan de pilot in Groningen doen vijf mbo-instellingen mee: Noorderpoort, Alfa-college, ROC Menso Alting, Drenthe College Assen en Terra MBO. Ook zijn de pabo’s van de Hanzehogeschool en NHL Stenden Groningen betrokken. Verder vervult de afdeling VAVO van het Alfa-college een belangrijke rol in het traject.

Kern van de pilot is dat in het keuzedeel een ‘pabo-toetsing’ is opgenomen, waardoor studenten kunnen aantonen dat ze voldoen aan de bijzondere nadere vooropleidingseisen zoals die voor de pabo gelden. De pabo-toetsing in het keuzedeel mag per vak (aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek) gebruikt worden als vervanging voor de landelijke pabo-toelatingstoets. De student is daarna toelaatbaar bij alle pabo’s in het land.

Studenten volgen op het VAVO lessen voor elk vak en maken toetsen over de lesstof. Verder maken ze een praktische vakopdracht voor elk vak. De opdracht mondt uit in een verslag. Daarnaast gaan studenten een dag naar de pabo van de Hanzehogeschool en een dag naar de pabo van NHL Stenden Groningen. Ook hier maken ze een praktische opdracht. Ze verzamelen de resultaten van de toetsen en opdrachten in een persoonlijk digitaal portfolio.

Aan het eind van het keuzedeel checken de docenten of het portfolio aan de voorwaarden voldoet. Is dat het geval, dan kan de student de pabo-toetsing afronden via een criteriumgericht interview (CGI), dat door docenten van mbo en pabo gezamenlijk wordt afgenomen.

Emmen

In het schooljaar 2022-2023 werkt de student in een samenwerkingsverband tussen Drenthe College (mbo) en de pabo van NHL Stenden Emmen aan een portfolio. De inhoud van het portfolio bestaat uit twee delen. Voor deel 1 maken studenten naast lessen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek studenten formatieve toetsen. De lessen richten zich, naast de vakinhoud, ook op studievaardigheden. Aan het einde van deze periode zijn er twee momenten waarop het portfolio wordt bekeken en voorzien van feedback. Is deel 1 compleet, dan zijn de studenten toelaatbaar voor deel 2: het peerreview.

Bij een peer review geven studenten elkaar feedback naar aanleiding van een presentatie die ze geven. Hiervoor volgen ze eerst lessen over diverse studievaardigheden, waaronder onderzoek doen. Vervolgens leveren ze een schriftelijke uitwerking aan waarin de presentatie theoretisch wordt onderbouwd. Na voldoende beoordeling door de docent mogen ze een presentatie geven aan klasgenoten (peers), waarop ze feedback krijgen. Docenten geven eveneens feedback en beoordelen de presentatie.

Wanneer beide delen met voldoende beoordeling zijn doorlopen hebben studenten het keuzedeel behaald en daarmee toegang tot de pabo.

Leeuwarden

Binnenkort meer informatie.